recipes

Cara membuat Sambal Udang yang mudah, atau udang pedas atau udang cara Malaysia.
Sambal Udang atau Sambal Udang atau Udang adalah hidangan Melayu udang yang dicampur dalam sos sambal yang kaya dan pedas. Hidangan ini sangat sesuai dengan nasi!

MACAM MANA NAK BUAT SAMBAL CILI KERING MELEKIT?
Membuat pes asas itu sangat mudah! Masukkan semua bahan dalam pengisar, dan pukul paste! Ini boleh menjadi bungkus cepat, jika anda telah mempunyai cili kering di dalam peti sejuk dan sedia untuk digunakan.

Jika anda membuat ini dari awal, ia memerlukan langkah tambahan untuk menyediakan lada kering untuk diadun – walaupun ia masih mengambil masa tambahan 5 minit atau lebih. Apa yang anda lakukan ialah tuangkan air panas mendidih ke atas cili kering sehingga ia lembut dan terhidrat semula. Potong menjadi kepingan kecil untuk pemasangan mudah dan itu sahaja! Lihat siaran saya tentang “cara membuat cili kering” untuk maklumat lanjut mengenai perkara ini.
BELACHAN ATAU PASTI UDANG KERING UNTUK SAMBAL UDANG
Belachan atau pes udang kering menambah rasa umami dan masin pada hidangan. Sudah tentu, udang adalah mengejutkan, baik, udang. Pastikan anda merasa hidangan sebelum menambah lebih banyak garam, kerana belachan adalah masin.

Saya menggunakan roti bakar saya – kerana saya terlalu malas untuk mengambil langkah tambahan untuk memanggangnya. Secara peribadi saya tidak mendapati banyak perbezaan rasa sama ada saya menggorengnya atau tidak, jadi saya mengambil jalan mudah. Jika anda ingin menggoreng anda terlebih dahulu, berasa bebas.

CARA MENYEDIAKAN JUS ASAM DARI PULP
Tamarind adalah bahan yang biasa digunakan di Asia, dan ia menambah rasa masam manis dan sedikit manis. Ia tidak setajam limau atau limau. Dalam resipi ini saya telah menggunakan Pulpa Tamarind, yang mempunyai biji di dalamnya.

Untuk menyediakan jus asam jawa, hanya tambahkan beberapa sudu air suam ke dalam pulpa, dan kerjakan pulpa dengan tangan anda sehingga bijinya bersih. Tapis campuran atau buang biji dan anda harus mendapatkan jus yang kelihatan coklat yang bagus. Gunakan jus sahaja.

Secara umum, anda ingin menggunakan 2-3 sudu besar air suam untuk 1 sudu besar pulpa, walaupun jangan malu untuk menambah sedikit air untuk menjadikannya lebih berkesan.

Tamarind juga dijual dalam bentuk pes siap! Saya kumpulkan kebanyakan kita orang moden (aka pembeli pasar raya) sangat mengenali pes asam jawa. Pes asam jawa ialah pes pekat yang mudah disediakan tanpa pulpa. Dengan pes asam jawa, anda tidak perlu menyediakannya lebih awal, hanya masukkan ke dalam hidangan sebagai bentuk terakhir. Pes asam jawa akan lebih menumpukan pada masam, jadi sesuaikan dengan sewajarnya. Hidangan tidak boleh terlalu masam. Peraturan umum ialah 1 sudu besar pulpa asam jawa bersamaan dengan 1 sudu kecil pes asam jawa.

CARA MENANAM SAMBAL UDANG SENDIRI
Jika anda mahu ia kelihatan menarik, jangan kupas udang! Pastikan udang utuh, dengan kepala melekat. Ia akan kelihatan lebih besar daripada udang “telanjang” saya – tetapi jangan salahkan saya jika pengunjung anda merungut kerana terpaksa mengupas udang.

Bila dah siap bolehlah digoreng atau deep fry udang sehingga garing, kemudian masukkan ke dalam sos sambal. Ini akan menghasilkan adunan udang yang rangup.

Resipi saya sangat praktikal dan dibuat untuk memasak setiap hari! Saya cuma masukkan udang terus ke dalam sambal dan biarkan ia meresap dalam sambal. Ini bermakna hidangan yang cepat dan mengenyangkan di atas meja dalam masa kurang daripada 30 minit. Saya ingin fikir ia lebih sihat kerana kita tidak perlu menggunakan minyak tambahan.

SEBANYAK RAP
Jika anda suka resipi ini, anda mungkin juga suka:

Udang Cili Singapura
Sambal Sotong | Sotong Sotong
Sambal Goreng Tauhu-Tempe dan tumis udang
Udang Bijian
SAMBAL UDANG | SAMBAL UDANG ATAU ITIK
Perkhidmatan
2 pelayan
Masa untuk bersiap
10 minit
Masa memasak
10 minit
BAHAN-BAHAN
150 gram udang atau udang

2 sudu besar Pes Cili Kering

2 biji bawang merah, puri

1 ulas, puri

Jus daripada 1 sudu besar Pulpa Tamarind (rendam pulpa asam jawa dalam air suam, kemudian gunakan jusnya)

1 batang serai, rosak

1 sudu besar atau 10 gram Belachan (Pes Udang Kering yang Difermentasi)

1/4 cawan Air

1 sudu kecil Garam, atau secukup rasa

1 sudu kecil Gula, atau secukup rasa
ARAH
Campurkan ia
Dalam kuali masukkan minyak.
Apabila ia panas, dan dengan api perlahan, masukkan lada kering dan bawang merah segar dan bawang putih. Sebagai alternatif, campurkan cili kering dengan bawang merah dan bawang putih untuk membuat pes. Masukkan Belachan, dan hancurkan dengan spatula, jika belum dalam bentuk serbuk. Kacau hingga sebati dengan cili kering.
Memohon dengan

KEPENTINGAN LO HEI
Lou hei merupakan sebahagian daripada perayaan Tahun Baru Cina, terutamanya di Malaysia dan Singapura, di mana terdapat banyak tradisi dan amalan budaya daripada menerima bungkusan merah hingga mercun.

Perayaan tahunan ini diadakan selama 15 hari dan merupakan cuti di beberapa negara berpenduduk China. Ia bukan sahaja satu kesempatan untuk menyatukan keluarga, tetapi ia juga merupakan alasan untuk memanjakan diri, terutamanya ketika datang ke pesta!

Secara tradisinya, lou hei berlaku pada hari ke-7 perayaan Tahun Lunar, juga dikenali sebagai perayaan Renri. Walau bagaimanapun, pengkomersilan menyebabkan restoran menolaknya pada hari ke-2 supaya mereka boleh menjual lou hei selama 14 hari dan bukannya 15 hari.

Kini lou hei ikonik biasanya berlaku lebih daripada sekali sepanjang perayaan 15 hari dan yang pertama teratur di mana-mana perhimpunan perayaan.

Ditemui dengan penuh semangat, aktiviti “Lo Hei”, dalam bahasa Kantonis secara literal diterjemahkan kepada “melemparkan nasib baik” dan ia melibatkan sekumpulan orang berkumpul mengelilingi sepinggan besar salad di sekeliling meja, melaungkan kata-kata bertuah sambil melambung bahan-bahan di udara.

Kepercayaan adalah bahawa ia membawa tuah untuk tahun baru. Mereka juga mengatakan lebih tinggi lambungan, lebih baik prospek dan kekayaan anda pada tahun hadapan supaya lambungan kemakmuran boleh menjadi agak kemas pada masa-masa tetapi juga sangat menyeronokkan!

Kolaj 2 gambar untuk cara membaling salad yee sang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *